skip to Main Content

Kanjerdag deel 1

Kanjerdag deel 2

Kanjerdag deel 3

IMG_2265
IMG_0261
kanjerdag (23)

Kanjerdag 2015

Bijna 400 mensen hebben op vrijdag 20 maart “de handen uit de mouwen voor elkaar en voor de wijk” gestoken. Vele vrijwilligers, kinderen van de twee basisscholen cbs De Brug en obs De Delta en zelfs de peuters van de peuterspeelzaal Olleke Bolleke hebben allemaal iets gedaan voor een ander”.

Die hele week voelde je al dat er wat ging gebeuren in de wijk. De folder was al bezorgd en heel langzaam druppelde er wat aanmeldingen van vrijwilligers en klussen binnen. Op facebook en twitter kwamen er regelmatig berichtjes langs. Groep 5 van de Brug ging al de wijk in op zoek naar klusjes. De groepen 8 maakten een wensfles en op de peuterspeelzaal werden al koekjes gebakken en papieren zakken gekleurd.

En het weer werd angstvallig in de gaten gehouden. Tot woensdagmorgen gaven de voorspellingen nog 80 % kans op regen aan. En na een enorm regenachtige kanjerdag in 2014 zagen we de spreekwoordelijke bui al hangen. Maar opeens veranderde dat naar nog maar 20 % en wie weet konden we de zonsverduistering wel zien!

logo Kanjerdag Wittenhagen
kanjerdag2015_f1

De start van de kanjerdag

Om 9.00 uur op die vrijdagmorgen was het zo ver! De groepen 7 en 8 van de beide basisscholen kwamen naar het zwarte plein voor eerst een interview voor HK13 en daarna het planten van een boom, een plataan, naast de Bethelkerk.

Onze wijkmanager Bram Oudejans opende de dag met een kleine toespraak, maar daarna sprong Jordi van groep 8 van cbs De Brug al snel het gat in om de twee wensflessen in te graven.

In beide flessen zijn wensen van de kinderen gestopt. Wensen als dat ze hopen dat er over 100 jaar nog vrede zal zijn, een goede baan voor later, medicijnen voor erge ziekten en zelfs een wens voor een vliegend longboard! Nu is er een plataan bovenop deze flessen geplant en wie weet wanneer ze ooit weer zullen worden gevonden. En wat zullen die mensen dan van deze wensen vinden!

De kinderen van obs "de Brug"

Op basisschool De Brug wordt al jaren de kanjertraining gegeven en zij zijn ook ons grote voorbeeld voor de Kanjerdag. Deze kanjers trekken nl al een aantal jaren in maart de wijk in voor klusjes en “iets doen voor een ander”.

Zo hadden de kinderen van de groepen 1/2 mooie kettingen gemaakt die zij aanboden aan bewoners rond de school. Een groep ging op de fiets naar de afdeling Korenbloem in verpleeghuis Sonnevanck om oud-Hollandse liedjes te gaan zingen. Groep 5 ging de wijk in om allerlei klusjes te gaan doen. Deze kinderen op de foto hebben het speelgoed in de Bethelkerk schoon gemaakt. Groep 8 ging naar Olleke Bolleke om voor te lezen bij de peuters. Maar eerst werden er zo’n 750 bloembollen gepoot rond de school.

En dit zijn zo maar wat voorbeelden van wat de kinderen van de basisscholen zoal deden. Iedereen deed mee en zette zich in voor een ander. Wat een kanjers!

kanjerdag2015_f2
kanjerdag2015_f3

Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

De kinderen van de peuterspeelzaal Olleke Bolleke trokken al zingend de wijk in met prachtig gekleurde papieren zakken met zelfgemaakte koekjes. Deze koekjes boden ze dan aan aan bewoners van o.a. de Tromplaan.

Dit moeten de aller-lekkerste koekjes van de wereld zijn geweest!

De klussen door de vrijwilligers

Vanaf het zwarte plein vertrokken vrijwilligers de wijk in om klussen te doen. Deze klussen waren aangemeld door bewoners uit de wijk. Van lege flessen wegbrengen, stoepen vegen, kasten repareren tot tuinklussen. Overal werden de handen uit de mouwen gestoken.

Twee aanmeldingen waren van twee oudere dames uit onze wijk. Beide dames al de 80 jaar gepasseerd, maar nog steeds zelfstandig wonend. Bij de ene moest een dakplataan gesnoeid worden en bij de andere de tuin onkruidvrij gemaakt worden. Naar deze klussen vertrokken 3 vrijwilligers en zij kwamen tijden later zo enthousiast terug! Op beide adressen is nog gezellig koffie gedronken en de beide oudere dames waren zo blij en dankbaar met de hulp.

kanjerdag2015_f4

En na hard werken…….

Dit soort dankbaarheid na een klus voelde voor iedereen als een beloning, maar na al het harde werken was er ook een andere beloning!

Alle kinderen van de twee basisscholen werden op school beloond met een welverdiende bord patat en op de peuterspeelzaal is er lekker gesnoept van danoontjes.

De kanjers van de wijk 2015

Deze kanjers zijn Carolien Dijkhuizen en Marja de Groot. Beide zijn voorgedragen door cbs De Brug vanwege hun al jarenlange grote inzet als vrijwilligers op school. Beide zijn o.a. leesmoeders voor kinderen die wat extra hulp kunnen gebruiken met lezen, maar ook verzorgen zij elke woensdagmorgen de oppas voor hele jonge kinderen van moeders die de ouderbetrokkenheidslessen/Nederlandse lessen volgen.

En zo kwam Kanjerdag Wittenhagen 2015 tot een eind. Ondanks de kou en de grijze lucht was het droog gebleven. Geen zonsverduistering gezien, maar alle inzet van al die vrijwilligers en al die kinderen was hartverwarmend!

Wij vonden het een zeer geslaagde dag en heel mooi om te zien dat de Kanjerdag zich uitbreidt van een Kanjerdag op cbs De Brug naar een Kanjerdag voor iedereen in onze wijk! Jong en oud, kinderen en ouders samen met andere wijkbewoners en betrokkenen bij onze wijk steken “de handen uit de mouwen voor elkaar en voor de wijk!”

kanjer

Op naar Kanjerdag Wittenhagen 2016 !

Met dank aan:
Wijkboa Erwin Berentse Wijkagente Marijn Hageman
Obs De Delta Wijkboa Erwin Berentse
Bethelkerk Snackbar Jorens
Gemeente Harderwijk Snackbar Tweelingstad
ZorgDat Hovenier van Dijk (Veenendaal)
Wijkbeheer Gemeente groen Broodje Kok
Iriszorg Stichting Meo
Buurtbeheerder Uwoon Buurthuis de Tweeling
Dhr. Gert-Jan van Noort en de vele vrijwilligers !
Back To Top